Ma dernière volonté (1977) - Serge Reggiani

In 1977 bracht Serge Reggiani 'Ma Dernière Volonté' uit. De Nederlandse vertaling hiervan, onder de titel 'Laat me', werd een zoveelste succes voor Ramses Shaffy.

Hoewel Reggiani al begin veertig was, maakte zijn ruige imago hem populair bij zowel jongere als oudere luisteraars. De jeugd kon zich sterk identificeren met zijn politiek linkse opvattingen en anti-militarisme, dat met name tot uiting kwam tijdens de Franse studentenrevoltes in 1968.

Quand le soleil dit bonjour aux montagnes (1964)

Lucille Starr, geboren Canadese, is een Franstalige zangeres en songwriter.

'Quand le soleil dit bonjour aux montagnes', ook bekend als 'The French song' is in 1964 geproduceerd en bevat zowel Frans- als Engelstalige zinnen: het tweede deel van het lied is de Engelse vertaling van het Franstalige eerste. 

Le Métèque (1969) - Georges Moustaki

Le Métèque is een autobiografisch lied, door Georges Moustaki geschreven. Na eerdere liedjes voor Yves Montand en Edith Piaf, breekt Moustaki in 1969 zelf door met Le Métèque. Le Métèque is een leus voor een onguur ogende immigrant of zigeuner. 

La chanson des vieux amants (1967) - Jacques Brel
De liefde van later (1969) - Herman van Veen

La chanson des vieux amants werd geschreven en gecomponeerd door Jacques Brel in samenwerking met pianist Gérard Jouannest en opgenomen door Brel in 1967. 

In 1969 zingt Herman van Veen over ‘De Liefde Van Later’ op de muziek van La Chanson des vieux amants. Je kunt dit nummer vinden op het album In Vogelvlucht. Hoewel het liedje nooit op single is uitgebracht, is hij toch een vaste gast in de Top 2000.

Amsterdam (1964) - Jacques Brel

'Amsterdam', ook bekend als 'Dans le port d'Amsterdam' heeft de vorm van een crescendo en beschrijft de ervaringen van matrozen tijdens hun verlof in de rosse buurt in Amsterdam. De melodie is ontleend aan het Engelse Greensleeves.

Het lied is ontstaan na een bezoek van Brel aan Amsterdam in het begin van de jaren '60. Na een avondje stappen belandde hij in een kroeg in de rosse buurt waar accordeon gespeeld werd en waar de zeelieden rond de tap zaten te drinken en op de vuist gingen.

À la claire fontaine (org: 1604) - Lucienne Vernay & Les Quatre Barbus

Een traditioneel Franstalig lied, dat erg populair werd in België en Canada. Voornamelijk in Quebec en 'les provinces Maritimes'. Het lied heeft daar zelfs een politieke betekenis: het verzet tegen de Britse overheersing in Quebec. Voor de musici onder ons: het lied is een schoolvoorbeeld van een pentatonisch lied. In Frankrijk leer je dit liedje op school. En wie weet, ook bij ons!

Pour un flirt (1971) - Michel Delpech

Het enige internationale succes voor Delpech. Net geen nummer 1 in Nederland voor Michel Delpech. Hij schrijft het lied met Roland Vincent. Aan het einde van de jaren 70 nam de internationale populariteit van het Franse chanson af, en Delpech beperkte zijn carrière tot de Franstalige landen.  

In de jaren erna wijdde Delpech zich voornamelijk aan het componeren en tekstschrijven. 

Il est cinq heures, Paris s'éveille (1968) - Jacques Dutronc

Il est cinq heures, Paris s'éveille ("Het is vijf uur, Parijs ontwaakt") is een single uit 1968. Het nummer is afkomstig van Jaques’ tweede album en is in 1991 gekozen tot het beste Franstalige nummer aller tijden in een poll onder muziekcrititci. 

La Ballade des gens heureux (1975) - Gérard Lenorman

Gérard Lenorman, wordt ook wel liefkozend ‘Le Petit Prince’ van het Franse chanson genoemd. Hij schrijf het nummer naar eigen zeggen om mensen met elkaar te verbinden; een vriendenanthem, dat mensen arm in arm, hand in hand met elkaar zingen.

Une belle histoire (1972) - Michel Fugain

In de collectieve vrijheid van de jaren '70 timmert Michel Fugain an zijn carrière. Er ontstaat een chanson waarin een jongen uit het Noorden en een meisje uit het Zuiden elkaar kruisen ergens halverwege Frankrijk. Ze maken kort kennis, duiken dan een korenveld in, bedrijven de liefde en nemen opnieuw afscheid. Met dit nummer wordt het ultieme vakantiegevoel standaard meegeleverd!

Nathalie (1964) - Gilbert Bécaud

Bécaud's bijnaam was niet voor niets 'Monsieur 100.000 Volts' vanwege zijn energieke optredens. 
Nathalie is een liefdeslied en tevens een liedje van toenadering tussen Oost en West tijdens de Koude Oorlog. Vanaf 1999 staat Nathalie tot dusver jaarlijks in de Top 2000 van Radio 2.

Tous les garçons et les filles (1962) - Françoise Hardy

Het lied werd op tv uitgezonden op de avond van 20 oktober 1962 tijdens een muzikaal intermezzo van een verkiezingsreferendum. Het werd hierna snel een wereldsucces. Het lied vertelt de gevoelens van een jonge vrouw, die nooit de liefde heeft gekend en haar jaloezie richting koppels rondom haar.

Ik wil deze nacht in de straten verdwalen (1973) - Wannes van de Velde

Dit lied schreef Wannes in 1973 voor de bekroonde comedfyfilm "Home sweet home" van Benoit Lamy. Het verscheen pas later op het album 'Ne zanger is een groep'. Wannes zingt het lied in plat Antwerps, alsmede een couplet in het Frans. 

Le facteur (1969) - Georges Moustaki

Een dramatisch liefdeslied van de betreurde Frans-Griekse artiest Georges Moustaki. Het verhaal van een 17 jaar jonge postbode die sterft en met hem sterven ook de geschreven woorden van Georges aan zijn geliefde. Liedje van het album Le Métèque.

Prendre un enfant (1977) - Yves Duteil

Duteils vermogen om met liefde gevulde, ontroerende teksten op zoete of pakkende melodieën te schrijven, heeft van hem een zanger gemaakt die veel meer geliefd is dan hij wordt geprezen door het publiek. De single ‘Prendre un enfant’ werd door de luisteraars van RTL uitgeroepen tot één van de tien mooiste liedjes van het decennium.  

Sssst..! Nous répétons! 

Oefenen, oefenen, oefenen. Niet gek eigenlijk. Sterker nog: misschien wel het leukste moment van de week. Met meestal taart. En een lekker glas wijn toe. 

Ne me quitte pas (1959) - Jacques Brel

Eén van de oudste thema's uit de muziek, een verbroken liefde, werd een van Brels grootste successen. Hij schreef het lied naar aanleiding van zijn breuk (of liever gezegd haar breuk) in de relatie met Suzanne Gabriello (Zizou), hoewel zij nergens in het lied genoemd wordt. Het lied behandelde volgens Brel zelf niet het verlaten zelf, maar meer de lafheid van hem in die relatie.

This Melody (1976) - Julien Clerc

Begin jaren ’70 groeit Julien Clerc uit tot hét tieneridool van Frankrijk. Hij wordt door zijn fans liefkozend ‘Juju’ genoemd en treedt op in alle grote Franse theaters. 'This Melody' werd een nummer 1-hit in Nederland.

Si j’étais président (1980) - Gérard Lenorman

Gérard Lenorman werd bekend door zijn meeslepende chansons en zijn doorbraakrol in de musical Hair. De hitklassieker "Si j'étais président" is zijn laatste grote succes in Nederland.

Tarantelle & l'Adolescente - Yves Duteil

We hebben Yves Duteil herontdekt! Binnenkort brengen we een heus ‘blokje Duteil’ ten gehore. 

Non non rien n'a changé (1971) - Les Poppys

Les Poppys waren de eerste kindsterren in de Franse muziekgeschiedenis. In Nederland en in Duitsland verkochten ze meer platen dan de Beatles. Dit lied is een aanklacht tegen de oorlog in Vietnam. 

Idee voor 'n nummer? 'n Gouden tip? 

Schrijf ons direct via WhatsApp

Chatten via WhatsApp